Erasmus Plus’ta Değişen Gençlik Programı

Merhabalar,Erasmus Plus

Ulusal Ajans ile yaptığım bir kaç görüşmeden çıkardığım sonuçları paylaşmak istedim. Öncelikle başvuru değerlendirmede illerin çeştililiği ilkesi ve ilk defa başvuru yapanlara destek verme ilkesi kaldırılmış görünüyor. Bu pek çok arkadaşın canını sıkacak olabilir ama ben uzun vadede kalitenin artacağına, tek kişilik STK’ların kapanacağına ve takım olarak çalışmanın önem kazanacağına inanıyorum.

Bir diğer nokta ise projenizin gerekçesi ile ilgili, eğer istatistik bilgi vermiyorsanız ve bağımsız değerlendiriciyi, iyi bir gözlemci olduğunuza ikna edemiyorsanız işiniz oldukça zor demektir. Araştırma yapmadan ortaya çıkan “yaratıcı çözümler” artık pek değer kazanmıyor. Bu noktada ise STK’ların işbirliği yaparak araştırmalar yürütmeleri ve çıkan sonuçları şu şekilde ifade etmeli gerekiyor: “53 ilde 12.674.751 tane 18-30 yaş arası genç ile yapılan araştırmada çıkan sonuca göre….” Kısacası gençlerin işsizlik sorunu vardır cümlesi artık ilk okul hikaye yarışmalarında ancak yer bulabiliyor kendine.

Gel gelelim proje yönetimi kısmına, Türkiye’de her yerde olduğu gibi STK projelerinde de insan kaynakları en az değer gören bölüm. Etrafa güzel tesisler binalar dikiyoruz ama içinde onu etkili kullanabilecek personel koymuyoruz. Harika bir ekibiniz yoksa, ekibinizde eğitmenininiz, kolaylaştırıcınız, koçunuz, koordinatörünüz, asistanınız yoksa lütfen istihdam ediniz. İstihdam etmeye gönlünüz yok ise (malumunuz proe bütçesi buna yetecektir) etrafınızdaki kamu kurumlardan, STK’lardan personel desteği isteyiniz. Doğru kurumu bulursanız ücretsiz veya çok küçük bir maliyetle size vereceklerdir. Bu personel sizin proje yönetimine ilişkin kalite unsurunuz olacaktır. Ayrıca, STK çalışanı veya yönetim kurulu başkanı olmak, çok sayıda proje yürütmüş olmak sizi sadece deneyimli biri yapar ama asla key expert yapmaz. Bu konuda net olmak lazım.

Kalite yönetimi bir diğer konu diyelim. Eski LLP ortaklık projelerinde olan ve gençlik alanına Erasmus+ ile girmiş olan bir kavram. Her ne kadar KA1’lerde çok karşımıza çıkmasa bile proje yönetimi bölümünde kalite yönetimi konusunda key expert olarak uzman biri ile birlikte çalışacağınızı belirtmeniz bağımsız değerlendiricinin bir anda aydınlanmasına yol açacaktır.

Not1: eğer projenizde bir key expert’in yer alacağını söylediyseniz, mutlaka başvuru esnasında uzmanın isminden, daha önceki tecrübelerinden ve projenize nasıl etki edeceğinden söz edin.

Not2: bu yazı genel anlamda Erasmus+ ile gelen değişiklikleri içermesine rağmen asıl noktası insan kaynağının önemli olduğunu anlatmaktır.

Posted in Publications.

Bir cevap yazın