Avrupa’nın vize engeli: Yunanistan Schengen Vize Başvurusu

Avrupa’nın Türk vatandaşları için uyguladığı vize engeli sivil toplum diyaloğunun önünde engel olmaya devam ediyor. Vize deneyimlerimi paylaştığım bu yazı Yunanistan Schengen vize başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar için faydalı olabilir.

İlk vize başvurumu Erasmus öğrencisi olarak 2007’de yapmıştım. Benim vize hikayem de Portekiz konsolosluğuna başvurduğumda güvenlik tarafından uzaklaştırılmam ile başladı. O günden beri Almanya konsolosluğundan tek seferde aldığım 5 yıllık vizenin dışında tüm vize başvurularım sorunlu oldu. Bu artık benim hikayemin bir parçası…

O günden beridir her defasında yaşadığım sorunları başka vatandaşlarımız yaşamasın, zaman ve maddi kayıplar yaşamasınlar dileğiyle dilim döndüğünce paylaşmaya çalışıyorum. Benim için vize başvurusu süreçleri adeta bir çeşit araştırmaya dönüştü. Bu vize deneyimimde de asıl merak ettiğim soru daha önce Almanya’dan aldığım gibi tüm schengen ülkelerine 90 güne kadar giriş çıkış imkanı sağlayan 5 yıl geçerli vizeyi Yunanistan’dan alabilir miyim? 

Diğer bir ifadeyle:

Tüm Avrupa Birliği üye ülkelerini bağlayan “Visa Code ” düzenlemesi tüm üye ülkeler aynı şekilde mi uygulamaktadır?

Bu sorunun cevabını vize başvurum sonuçlandığında öğreneceğiz. Bununla birlikte bu yazıda, Yunanistan Konsolosluğu’na 5 yıl süre ile geçerli olan schengen vizesi başvurum sürecinde yaşadığım deneyimlere tanık olacaksınız.

“Yunanistan mümkün değil vermez” gibi bir çok ifadeyi etrafımdaki insanlardan duydum.  Apartman yöneticimiz İsmail Abi, sigortacımız Faruk Bey de “Başka ülke bulamadın mı abi” diyerek sıkıntılı durumu tarif edenler kervanına katıldılar.

Ama yine de gelin biz önyargılı davranmayalım ve sonucu birlikte görelim. Sonucu beklerken üç defa giderek evraklarımı tamamlayabildiğim Kosmos vize hizmeletleriyle geçen süreci sizlerle paylaşmak istiyorum.

  1. Denemede pasaportum lekeli olduğu için geri çevrildim. Evet pasaportumda çay lekesi vardı Bununla birlikte bu pasaportumu böylece daha önce İngiltere kabul etmişti ve vize vermişti. Ne varki pasaport işlemleri ülkemizde artık çok hızlı ilerliyor ve tekrar Kosmos’u arayarak 6 gün sonraya randevu aldım. Yeni pasaportum 2 gün içinde bana ulaştı.
  2. Denemede Kosmos’un sitesindeki tüm belgeler mevcut olmakla birlikte kamu personeli için websitesinde yazmayan çalıştığım kuruma ait kartın fotokopisini de istediler. Kartınız yanınızdaysa sorun değil çünkü 2.5 liraya fotokopi çekiyorlar. İlçe Nufus Müdürlüğü’nden aldığım ikametgah belgemi kabul etmediler. E devletten almanız ve çıktı almanız gerekiyor. Ver 2.5 🙂 Ayrıca e-devletten edindiğim çalıştığım kuruma ait bilgileri gösteren belgeler (SGK girişleri, e -devletten sağlanabilen öğretim elemanı belgesi) kurumda çalıştığımı belgelemek için yeterli olmadı.
  3. Denemede personel dairesi başkanlığından aldığım ıslak imzalı olarak çalışma belgesini ve  bankadan aldığım 3 aylık hesap dökümünü ıslak imzalı sağlayarak başvuruyu tamamladım.

Vize ücretinde komşu kazığı: Bu seyahatim Erasmus + Gençlik programları kapsamında olduğu için normalde vize ücreti olan 80 avro’dan muaf olmam gerekiyordu. Ne var ki Kosmos bu ücreti almadan başvuruyu kabul etmiyor. Diğer ülkeler davetiyede Erasmus +’ı gördüğünde vize ücretinden muaf tutarken Yunanistan Konsolosluğu’na önceden e-mail atarak talepte bulunmanız ve Kosmos’a konsolosluğun bildirmesi gerekiyor.  Bu koşullarda 80 avro ödemek zorunda değilsiniz. Ancak bunun bilgisi hiçbiryerde yazmıyor. Buradan öğrendiniz 🙂

Bunların yanında vize başvurularını kabul eden Kosmos çalışanlaıyla ilgili birkaç şey paylaşmak istiyorum. Islak imzalı İlçe Nufus Müdürlüğü’nden aldığım ikametgah belgemi kabul etmediklerinde açıklama yaparken sözüm kesildi. Ben de biraz sinirlendim ve küçük bir tartışma çıktı. Yaptıkları işin çok kolay olmadığını, konsolosluk ile vatandaş arasında kalmanın zorluğunu tahmin edebiliyorum. Yunanistan konsolosluğu’nun üzerlerinde oluşturduğu baskıdan kaynaklı olumsuz duygularını başvuru yapanlara yansıtıyor olabilirler. Empati kurmaya çalışıyorum ve onların da vize başvurusu yapan insanların durumu ile empati kurarak davranmalarının daha iyi olacağını düşünüyorum.

Nekadara mal oldu?

80 avro vize ücreti, 20 avro hizmet bedeli= 100 avro

Pasaport yenileme: 1703 TL

Fotokopiler: 5 TL

Otopark ücreti:50 TL

Toplam: 3334 TL

Ne gerek vardı niye uğraştın Gri pasaport al geç diyen arkadaşlarım oldu. Onlara cevabım : Sen yanmasan, ben yanmasam biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa? 🙂

Belki bürokratlar ilgisiz, belki işletmeler ticari ilişkileri zarar görmesin diye anlatamıyorlar. İşte bu noktada sivil toplum kuruluşu olarak bize görev düşüyor. Bu sorunları başkaları yaşamasın diye kamuoyu ile paylaşma sorumluluğu hissettiğimiz için deneyimlerimizi Rönesans Ensitüsü’nde aktarıyoruz.

Vize başvuru sonucunu da sonucu öğrenince paylaşacağım.

Kalın sağlıcakla…

       Özgür Yaşar

Posted in Haberler.

Bir cevap yazın