PROJECT MANAGEMENT ACADEMY – 1. HAREKETLİLİK KATILIMCI RAPORU
Ceyda
Training Course, Introduction to youth projects management
Tarih: 23-31 Ekim 2016 – Yer: Arnavutluk
- Katılımcılar ve Eğitmen
Proje yazma konusunda birkaç deneyimli katılımcı dışında genelde benim gibi öğrenmeye hevesli ama deneyimsiz katılımcılar, sadece gezmeye gelenler ve İngiltere’den gelemeyen katılımcı ile birlikte eğitimcimiz Ilona Olehlová ile eğitimiz tamamladık. Ben ilk defa bir Erasmus+ projesinde yer aldığım için bu kadar farklı aksanı anlamakta zorluk çektim. Özellikle eğitimcimiz çok bilgili olmasına rağmen Çek aksanı benim zaman zaman eğitimden kopmama sebep oldu. Bir tek böyle düşünen ben olduğumu sanırken eğitim sonunda değerlendirme formlarını doldurduğumuz sırada katılımcılarla yaptığım konuşmalarda onlarında aynı şekilde düşündüğünü öğrendim. 2. kursun başka eğitimciler tarafından verileceğini öğrendim.
- Yer ve Zaman
Durres’te ayarlanan otel şehre uzak ama tatil bölgesine yakın bir yerdeydi. Türkiye standartlarına göre biraz pis ve odaların soğuk olması, yemek saatinde yemeğin gelmesi için çok beklememiz ve doğru düzgün çay/kahve olmaması dışında güzel bir yerdi.
Eğitim için yapılan program çok yoğundu ve anladığım kadarıyla böyle programlarda takım çalışmasının üstünde o kadar fazla ve bazen gereksizce duruluyor ki bu benim gibi içedönük(introvert) insanlar için bu çok yorucu oluyor. Bu yüzden gerçekten kendimle baş başa kalacağım zamana çok ihtiyaç duydum ama program buna pek izin vermedi. Kendi kişisel görüşümü belirtmem gerekirse takım çalışması güzel bir şey olabilir ama herkese uygun ve her zaman faydalı değildir. Hatta bazı sosyal deneyler göstermiştir ki daha değerli fikirler baskın kişilikteki takım oyuncuları yüzünden çöpe atılmak zorunda kalır.
- Program
İlk birkaç gün birbirimizi tanımak ve takım kurmak ile ilgili oynanan oyunlar ile geçti. Her gün kurstan önce ve molalardan sonra energizerlar ile canlanmaya ve odaklanmaya çalıştık. Erasmus+ başlığı altındaki her proje ile ilgili verilen genel bilgilerden, rehberden, stratejiler ve diğer ayrıntılardan sonra Training Course ve Youth Exchange konuları daha detaylı incelendi. Liderlik, proje yönetme süreçleri, takım oluşturma, network yapma, bütçe ayarlamaları ve proje yazma ve gerçekleştirme sürecinde karşılaşabileceğimiz muhtemel problemler üzerinde duruldu. Bir öğleden sonra Durres’i keşfetmek yerel halk ile konuşmak ve belli istatistikler toplamak üzere takım çalışması yaptık. Eğitimin son günlerinde bizden gerçekten proje yazmamız istendi. Ben de kendi ilgi alanıma en yakın bulduğum İtalya’dan katılan Marco Vigliocco önderliğinde Arnavutluk ve Makedonya’dan da katılımcıların dahil olmak istediği girişimcilik konusunda İtalya’da düzenlenecek Youth Exchange projesini yazmaya başladık. Terimlere ve proje diline hakim olmadığım için deneyimli arkadaşımız Marco’nun yardımları çok etkili oldu. Son gün yaptığımız yazdığımız projeleri rehbere uygun bir şekilde değerlendirme atölyesi proje yazılırken nelere dikkat etmemiz konusunda bilgilendiriciydi.
- Founder’s Dictionary
Projemizin adını “Founder’s Dictionary” koyduk ve hala üzerinde çalışmaya, fikirler üretmeye devam ediyoruz. 19 Kasım’da ilk Skype toplantımızı gerçekleştirdik ve ikinci eğitime kadar fikirler ve form üzerinde çalışmaya devam edip eğitimde tekrar bir araya gelip projeyi geliştirme imkanı bulacağız. Proje grubumuza ilişkin bir fotoğraf: