ronesans strateji

Stratejik Hedefler ve Programlar

Rönesans Enstitüsü olarak, kültürlerarası diyalog ve eşitliği teşvik etme, ilerici ve sürdürülebilir bir gelecek için değişimin aktörleri olarak gençleri eğitme konusundaki yıllara varan deneyimine dayanarak, acil küresel sorunlara Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yanıt verme stratejisini benimsemekteyiz. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusundaki bu genel strateji kapsamında eğitim, araştırma, teknoloji, kültür ve bilim alanında uluslararası işbirliği gerçekleştirerek doğayla uyumlu sürdürülebilir bir yaşamı desteklemek için gençlerin potansiyelini harekete geçirmekteyiz. Gençlere yönelik üç program kapsamında, eğitim, araştırma ve gençlik çalışmaları gerçekleştirerek daha çevreci, yenilikçi yaşam kalitesi yüksek bir toplumun oluşmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Bu katkıyı, 1.İklim Eylemi ve Döngüsel Ekonomi, 2.Dijital Dönüşüm ve Bilim, 3.Aktif Kaliteli Yaşam Araştırma Rehberliği alanlarındaki üç ana program kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinlikler aracılığıyla ulaşmaktayız. Bu programlar ile gençlerde ulaşmayı hedeflediğimiz kazanımlar aşağıdaki gibidir. 

1.1.İklim değişikliğinin azaltılması, uyum sağlanması, etkisinin azaltılması hakkında farkındalık yaratmak,

1.2.Doğanın işleyişi ve sürdürülebilir dönüşüm yaklaşımları, gençlerin doğa okuryazarlığı ve yeşil beceriler kazanmasını desteklemek,

2.1.Gençlerin dijital ve bilim okur yazarlığını artırmak,

3.1. Aktif kaliteli yaşam ile gençlerin bireysel,mesleki sosyal boyutlarda bütüncül gelişimini desteklemek.

Bu hedefler etrafında farklı disiplinleri bir araya getirirken faaliyetlerimizi; insan onuru, insan hakları, demokratik katılım, eşitlik, ifade özgürlüğü, farklılıklara saygı gibi değerler üzerine temellendirmekteyiz.

1.İklim Eylemi ve Döngüsel Ekonomi

İklim Eylemi ve Döngüsel Ekonomi hedefi kapsamında stratejimiz; rüzgar enerjisi, pil enerjisi, depolama, biyoenerji, kompostlama, güneş enerjili su pompaları, ev tipi biyogaz sindiricileri gibi yeşil teknolojiler hakkında bilgi paylaşımları ile rejeneratif tarım, permakültür tasarımı ve doğal mirasın korunması faaliyetlerimiz aracılığıyla çevresel sorunların üstesinden gelmekle bağlantılıdır. İklim değişiminin nedenlerine karşı , bölgemizin direncini arttırarak doğayla uyum içinde yaşama biçimlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu hedef;  Sorumlu Tüketim ve Üretim Hedefi (SKH12),  İklim Faaliyeti Hedefi (SKH13) ve Karada Yaşam Hedefi (SKH15) ile yakından ilişkilidir. Doğanın işleyişi ve sürdürülebilir dönüşüm yaklaşımları ile doğa okuryazarlığı konusunda farkındalığı artırmak istiyoruz. Bu hedef, ayak izimizin farkındalığına katkıda bulunurken permakültür hareketi ve döngüsel ekonomi gibi gelecek vaat eden yaklaşımlarla doğadan öğrenerek ve onunla barış içinde yaşayarak dünyaya ve doğaya verdiğimiz zararı azaltmak için birlikte adımlar atmamıza katkıda bulunmaktadır.

2.Dijital Dönüşüm ve Bilim

Dijital Dönüşüm ve Bilim hedefi, blok zinciri, sanal gerçeklik, VR/AR gibi yeni teknolojileri öğrenmek ve takip etmek için bilgi teknolojilerini kullanma yetkinliklerini artırarak gençleri dijital dönüşüme hazırlama meselesi ile bağlantılıdır. Bu hedef, yenilikçi ve alternatif demokratik katılım biçimlerini dahil ederek  gençleri teşvik eder. Bu kapsamda, stratejik hedef, BM’nin Sanayi, İnovasyon ve Altyapı Hedefi (SKH9 ) ile yakından ilgilidir. Dijital dönüşüm ve bilim öğrenme topluluğumuz aracılığıyla ilgi ve merak uyandırmak; gençleri, eğitmenleri, şirketleri ve yerel topluluk üyelerini, bilimin gelişimine teşvik etmek ve bilimsel buluşları öne çıkarmak için belediyeler, yerel şirketler, topluluklar ve bilim insanları ile işbirliği yapıyoruz. Gençleri; bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik gibi alanlarda desteklemek için onları farklı bilim etkinliklerine dahil ediyoruz.

3.Aktif Kaliteli Yaşam Araştırma Rehberliği

Aktif Kaliteli Yaşam Araştırma Rehberliği hedefi, sağlıkla ilgili konuları ele alma stratejimizle bağlantılıdır. Aktif yaşam hakkında farkındalığı artırmak için araştırma ve eğitim yoluyla kaliteli yaşam için sağlığı geliştirici fiziksel aktiviteyi teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bu hedef, BM’nin Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar Hedefi (SKH11), BM’nin Sağlık ve Esenlik Hedefi (SKH3 ) ve Kaliteli Eğitim Hedefi (SKH4) ile yakından ilgilidir. Aktif Kaliteli Yaşam Araştırma Rehberliği programı ile çalışma ortamı içinde ve dışında bağımsız, aktif ve sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek istiyoruz. Bu bağlamda kültürel ve doğal mirasımızın korunması ve gözetilmesi çabaları ile birlikte insan sağlığını olumlu etkileyen tutum ve davranışları destekleyen eğitimler gerçekleştiriyoruz.  

Posted in Stratejik Hedefler.

1 Comments

Bir yanıt yazın